10 nejoblíbenějších českých jídel

Česká kuchyně je známá svou vydatností a bohatou chutí. Mezi nejoblíbenější česká jídla, která si získala srdce jak místních, tak turistů, patří následující pokrmy.

1. Svíčková na smetaně
Svíčková je jedním z nejznámějších českých jídel. Jedná se o hovězí maso (obvykle svíčková), které se peče a následně podává s omáčkou připravenou z kořenové zeleniny, smetany a koření. Tradičně se servíruje s houskovými knedlíky a brusinkami.

2. Vepřo knedlo zelo
Tento pokrm je považován za klasiku české kuchyně. Skládá se z pečeného vepřového masa (obvykle vepřová plec nebo krkovice), které se podává s kyselým zelím a houskovými nebo bramborovými knedlíky.

3. Guláš
Guláš je původně maďarský pokrm, který se v České republice těší velké oblibě. Český guláš se obvykle připravuje z hovězího masa, které se dusí s cibulí, paprikou, česnekem a dalšími kořeními. Podává se s chlebem nebo knedlíky.

4. Smažený sýr
Smažený sýr, často nazývaný „smažák“, je oblíbený pokrm, zejména mezi dětmi. Jedná se o plátek tvrdého sýra (nejčastěji eidamu), který se obalí v trojobalu a smaží do zlatova. Podává se s hranolky nebo vařenými bramborami a tatarskou omáčkou.

5. Bramborák
Bramborák je bramborová placka připravená ze strouhaných brambor, mouky, česneku a majoránky. Smaží se na pánvi a může se podávat jako příloha nebo samostatný pokrm.

6. Rajská omáčka
Rajská omáčka je sladkokyselá omáčka připravená z rajčatového protlaku, koření a cukru. Podává se s vařeným hovězím masem a knedlíky, často s troškou brusinek.

7. Svíčková
Svíčková je typickým českým pokrmem, který se připravuje z hovězí svíčkové pečené v omáčce z kořenové zeleniny a smetany. Omáčka je hustá, mírně nasládlá a podává se s houskovými knedlíky a brusinkami.

8. Chlebíčky
Chlebíčky jsou oblíbenou součástí českých oslav a večírků. Jedná se o malé obložené chleby nebo veky s různými ingrediencemi, jako jsou salámy, šunka, sýry, vejce, majonéza a zelenina.

9. Tatarák
Tatarský biftek, zkráceně tatarák, je pokrm připravený ze syrového mletého hovězího masa, které je dochucené česnekem, cibulí, hořčicí, worcesterskou omáčkou a kořením. Podává se s topinkami.

10. Kachna se zelím
Pečená kachna s červeným zelím a bramborovými knedlíky je tradiční české jídlo, často servírované při slavnostních příležitostech. Kachna se peče do zlatova a podává se s dušeným zelím, které může být červené nebo bílé.

Česká kuchyně je plná chutných a sytých pokrmů, které jsou oblíbené nejen v Česku, ale i mezi turisty, kteří si při návštěvě země rádi dopřejí některý z těchto tradičních jídel.