Jaké rybí speciality ochutnat v Chorvatsku?

Dovolena chorvatsko se těší velké oblibě. Pokud se i vy chystáte do této nádherné země plné historických i přírodních památek, rozhodně zde musíte vyzkoušet i místní kuchyni, především pak místní rybí speciality, které naleznete téměř v každé z restaurací, jež se nacházejí v turistických letoviscích. Oblibě se těší nejen ryby, ale i mořské plody – olihně, sépie, chobotnice nebo ústřice. Každá z restaurací má svůj vlastní způsob úpravy. Zajistěte si ubytování chorvatsko a vydejte se za gurmánskými zážitky této země. Širokou nabídku ubytovacích služeb nabízí web ubytovanivchorvatsku.cz.

Rybí speciality chorvatské kuchyně

Olihně grilované na rozpáleném uhlí – jsou ochucené olivovým olejem, solí a česnekem. Jako příloha k nim slouží vařené brambory.

Dušené ryby či chobotnice – dusí se na cibulce. Přidávají se k nim různé přísady – petrželka, kousky česneku nebo rajčata a vše se připravuje v jednom hrnci. Jako příloha slouží domácí chléb, brambory nebo polenta (kaše připravená z kukuřičné mouky).

Černé rizoto – připravuje se ze sépií, které se krájí na malé kousky, restují se na oleji společně s kořením. Následně se k této směsi přidá rýže a na závěr inkoustová barva pocházející ze sépie, kterou používá coby své maskování. Díky tomu získá rizoto svoji typickou černou barvu. Než je rizoto podáváno, ještě se sype nastrouhaným parmazánem.

Salát z chobotnic – chobotnice se uvaří. Po vychladnutí se nakrájí na malé kousky a dochutí se pomocí soli a pepře. Následuje trocha octa a cibule. Mohou se přidat i další druhy zeleniny. Salát se používá jako svačina nebo předkrm.

Plněné kalamáry – představují tradiční pokrm. Pro jejich plnění se používá parmazán a pršut a po naplnění se dávají na gril.

Olihně – celé se grilují nebo smaží na olivovém oleji se solí a česnekem. Představují rychlý pokrm. Jako příloha slouží vařené brambory.

Ústřice – ochutnat je můžete pečené na roštu, zapečené v troubě se sýrem. Používají se do rizota nebo jakou součást polévky. Nejčastěji se však konzumují syrové, servírované na ledu, pokapané citronovou šťávou.